Björn Werner till Göteborgsjuryn!

Till juryn på onsdag välkomnar vi Björn Werner! Vi är oerhört stolta över att ha denne man med på den västkustska premiären. Läs mer om Björn här:

Hej Björn! Vem är du?

Jag är redaktör på Nöjesguiden Göteborg. Sen bloggar jag också, om saker som ibland gör folk lite arga och ibland gör folk lite glada. Och så är jag även med i ett forskningsprojekt om lobbyism genom Institutet för Framtidsstudier.

 

Vad tänker du om Rhetoric Slam?

Om retorik i allmänhet tänker jag att det är ett relativt eftersatt område i Sverige. Det genomsyrar inte politiken eller något annat på ett sånt sätt som det skulle kunna göra. Det hade ju varit kul om folk var bra på att tala, på riktigt. Men idag känns det nästan fånigt när retorikexperter kommenterar platta politikertal, för det är ju faktiskt få politiska tal som på riktigt hugger tag i en.

Om Rhetoric slam i synnerhet kan jag inte så mycket, jag har aldrig varit på en tävling. Men såklart att jag är taggad!

 

Vad känner du inför kvällens tema, Känn ingen sorg?

I samma stund som någon uppmanar en till att inte känna sorg finns ju den här underförstådda känslan av att sorg faktiskt finns någonstans, så känslan är ju lite tvådelad. Jag tror att vi kommer röra oss i Göteborgsromantikens land.

För mig har det alltid varit Göteborg. Jag är själv född här men sedan uppvuxen i Borås. Direkt efter studenten flyttade jag tillbaka till Göteborg igen. Men varje gång jag flyttar härifrån eller är ute och reser så är det ändå drömmen om måsarna, hamnen och dimman jag framkallar. Den där bitterljuva känslan. Den finns inte om Borås, det är bara om Göteborg. Och då tänker jag – är det så att det finns det en mer välodlad Göteborgsromantik?

 

Vad letar du efter hos en talare?

Hm. Jag letar efter en tydlig röd tråd och en förmåga att hålla ihop talet. Sen måste talaren ha en stark publikkontakt, en närvaro. Samtidigt bör där också finnas en ledighet, och självklart är det bra om talet är kryddat med humor.

 

Vad vill du hälsa talarna?

Har alltid drömt om att få säga som Simon De Pury i A Work of Art : Be bold. Be brave. Be excellent.

 

Ja, nog blir det bold, brave och excellent med Björn på scen. Välkommen!
/De goa Göteborgsarrangörerna

Lämna en kommentar: