Ord på treårsdagen

11 maj 2011, Rhetoric Slam "Därför älskar/hatar jag"

(11 maj 2011, Rhetoric Slam “Därför älskar/hatar jag”)

För tre år sedan började det för mig personligen en ny tidsräkning. Månadens cykel förändrades radikalt, och vad som tidigare hade varit dess främsta dag, den 25:e, byttes ut mot något betydligt större. Det blev den första veckan i slutet av varje månad. Först ut måndagar, sedan tisdagar. Till slut konkurrerade vi med lillördagen och tog själva onsdagen. Vallfärden blev sedan ett faktum. Rhetoric Slam Lund, Linköping, Uppsala, Stockholm. Och nu välkomnar vi vår nyfödda Göteborg.

I onsdags (och tack återigen Jakob Fleberg för ditt fantastiska tal) kom en kär gäst fram till mig och frågade ”Hur känns det att ha skapat det hela?” Mitt svar var kort, klichéartat och helt ärligt. Jag har inte skapat någonting alls. Allt har vi skapat tillsammans. Er närvaro, talares investerade tid, juryns ideella engagemang. Och små slantar i en champagnehink. Det är skapelsen. Vi som arrangörer är bara ett segel som försöker fånga en flyktig vind vi kallar publik. Och vi tillsammans måste ge dem något bestående och några lustfyllda timmar. Om vi misslyckats, så gör de rätt i att byta riktning.

Ni som har sett den kille under tre år nu som sett något sammanbiten ut och under timmen före startskottet befunnit sig överallt, och ingenstans. Ni förstår att jag har varit nervös. Varje gång lika nervös. Till och med när skutan styrs av nya fantastiska kaptener, Hanna och Yasmina, så finns nervositeten kvar. För har vår publik förstått innebörden av att vara här? Att det de gör inte är att lyssna, utan att skapa. Kreatörer är ett begrepp som ger er rättvisa och märker er betydelse.

Publikfrieri. Mitt svar är ja. Gärna tills döden skiljer oss åt. Så länge det ger er ett värde. Tack för tre fina år. Och låt oss segla så länge ni önskar.

– Jonathan Hörnhagen

Björn Werner till Göteborgsjuryn!

Till juryn på onsdag välkomnar vi Björn Werner! Vi är oerhört stolta över att ha denne man med på den västkustska premiären. Läs mer om Björn här:

Hej Björn! Vem är du?

Jag är redaktör på Nöjesguiden Göteborg. Sen bloggar jag också, om saker som ibland gör folk lite arga och ibland gör folk lite glada. Och så är jag även med i ett forskningsprojekt om lobbyism genom Institutet för Framtidsstudier.

 

Vad tänker du om Rhetoric Slam?

Om retorik i allmänhet tänker jag att det är ett relativt eftersatt område i Sverige. Det genomsyrar inte politiken eller något annat på ett sånt sätt som det skulle kunna göra. Det hade ju varit kul om folk var bra på att tala, på riktigt. Men idag känns det nästan fånigt när retorikexperter kommenterar platta politikertal, för det är ju faktiskt få politiska tal som på riktigt hugger tag i en.

Om Rhetoric slam i synnerhet kan jag inte så mycket, jag har aldrig varit på en tävling. Men såklart att jag är taggad!

 

Vad känner du inför kvällens tema, Känn ingen sorg?

I samma stund som någon uppmanar en till att inte känna sorg finns ju den här underförstådda känslan av att sorg faktiskt finns någonstans, så känslan är ju lite tvådelad. Jag tror att vi kommer röra oss i Göteborgsromantikens land.

För mig har det alltid varit Göteborg. Jag är själv född här men sedan uppvuxen i Borås. Direkt efter studenten flyttade jag tillbaka till Göteborg igen. Men varje gång jag flyttar härifrån eller är ute och reser så är det ändå drömmen om måsarna, hamnen och dimman jag framkallar. Den där bitterljuva känslan. Den finns inte om Borås, det är bara om Göteborg. Och då tänker jag – är det så att det finns det en mer välodlad Göteborgsromantik?

 

Vad letar du efter hos en talare?

Hm. Jag letar efter en tydlig röd tråd och en förmåga att hålla ihop talet. Sen måste talaren ha en stark publikkontakt, en närvaro. Samtidigt bör där också finnas en ledighet, och självklart är det bra om talet är kryddat med humor.

 

Vad vill du hälsa talarna?

Har alltid drömt om att få säga som Simon De Pury i A Work of Art : Be bold. Be brave. Be excellent.

 

Ja, nog blir det bold, brave och excellent med Björn på scen. Välkommen!
/De goa Göteborgsarrangörerna

Möt Einar: Göteborgs husjury

Rhetoric slam Göteborg presenterar stolt sin husjury: Einar Korpus. Läs mer om Einar här!

Vem är du Einar?

Jag är copywriter, doktor i copywriting, universitetslektor i retorik och skrivande vid Göteborgs universitet. Tidigare även professor i svenska vid Osaka universitet, Japan. Snart professor i…. nej, det är hemligt och långtifrån säkert.

 

Så, förutom att det är ditt jobb: vad är retorik för dig?

Retorik är allt som utan att förvanska sanningen förbättrar chanserna för att ett argument ska nå fram.

 

Hur känner du inför uppstarten av Rhetoric slam i Göteborg?

Jag är taggad och glad över att Rhetoric slam äntligen kommer till Sveriges näst största småstad, a k a mitt kära Göteborg.

 

Det är vi också! Du kommer ju att vara husjury, så om du skulle beskriva din domarkaraktär närmre, vilken typ av domare är du då?

Jag är petig och hård när det handlar om sånt som jag tycker måste finnas med. När jag väl kan bocka av allt det händer det att jag mjuknar.

 

Vad skulle du vilja se från talarnas sida? Vilka tal är det som får bra poäng av dig?

Höga poäng går till gott hantverk, men fullpottarna behöver också våga göra något som inte bara är från boken. Ogenerat publikfrieri kan funka, om det görs med en glimt. Mod att visa den en är likaså.

 

Vad tror du att göteborgarna kan förvänta sig?

Göteborgarna kan förvänta sig nya insikter som landar hos oss medan vi blir hållna på halster inför avgörande sekunder.

 

Vi ser fram emot sköna kvällar på Yaki-Da med Einar i spetsen!

/Göteborgsarrangörerna

 

Simon Svensson till juryn!

Till Rhetoric slam Sanning eller Konsekvens den 26 mars har vi den stora äran att presentera Simon Svennson till juryn. Simon är komiker känd från bl.a. Tankesmedjan i P3 och den egna podden Veckans viktigaste intervju. När jag ringer berättar han att han är negativt inställd till retorik men hoppas att bli medryckt av talen.

Hej Simon! Ser du fram emot Rhetoric Slam?
Det måste jag ju svara ja på… Men ja! För jag vet inte riktigt vad det är. Men jag tänker mig att det är som en blandning av spoken word, stand up och universitet.

Ungefär så! Vad tänker du om kvällens tema, Sanning eller Konsekvens?
Jag får minnen från barndomen, blir nervös, orolig och rädd. Jag är glad att jag själv inte ska tala!

Vad kommer du att bedöma hårdast?
Jag kommer inte att gå på saker som grammatik utan bara på vad jag känner innorbords. Jag är ingen retoriklärare, så det får vara upp till de andra att hålla på med “movert” eller något, haha. Det är kul, för jag är egentligen väldigt skeptisk till retorik. Men jag hoppas att jag blir medryckt av någon av talarna!

Hur gör man för att få extrapoäng av dig?
Hittills har jag ingenstans att sova på onsdag… Så en lägenhet i innerstan kan ge extrapoäng!

Vad vill du hälsa talarna?
Var nervösa! Det är en tävling. Försök inte komma här och ha roligt.

 

Tack Simon, det kommer att bli en fantastisk kväll! Tävlingen kör igång runt 20 på onsdag, på Bauer Götgatan 15. Facebookevent finn här. Det finns fortfarande några få platser kvar om du vill tala. Hör av dig till hanna@rhetoricslam.se

Vi ses!
Hanna, arrangör 

 

Rhetoric slam goes Göteborg

Jo, det är sant. Äntligen kommer Rhetoric slam till Västkusten. Som vi har längtat. Tävlingarna i Göteborg kommer att hållas på “Terrassen” inne på Yaki-Da. Yaki är lätt Göteborgs skönaste nattklubb och restaurang, dessutom belägen precis vid Avenyn.

Första temat för våren blir såklart “Känn ingen sorg”. Vad annars? Så bläddra igenom dina Håkanskivor, ta en promenad till Feskekôrka, känn saltet i håret och dröm dig bort till sena sommarnätter på Andra Långgatan. Sen är du välkommen till Yaki-Da den 16 april kl 20 för att höra åtta taggade talare berätta om sitt Göteborg.

Vill du tala på Rhetoric slam i Göteborg? Skicka iväg en intresseanmälan så återkommer vi. Välkommen!