Om oss

Med idén om att kombinera en informell miljö med lättsamma mingel och en utmanande tävling i talekonst grundades Rhetoric Slam. Startskottet blev den 11 maj 2011 då första eventet hölls på restaurang JT i Gamla stan. Med bas i Stockholm har konceptet sedan spridit sig till flera av landets större städer såsom Lund, Uppsala, Linköping och Göteborg.

Varje tillställning har ett eget tema som talen i tävlingen centreras vid. Talare bjuds sedan in på förhand och har på tävlingsdagen tre minuter på scen att leverera det bästa talet. Talets innehåll, temahantering och framförande bedöms av tre domare utifrån en tiogradig skala. I slutet av kvällen koras segraren.

Vår vision är att sprida Rhetoric Slam i Sverige och sätta konceptet på scenkonstens alla kartor. Genom att lyssna på skickliga talare eller att själv få tala inbjuder vi till ett forum för inspiration och kreativitet.

”Vi vet att alla har något intressant att berätta. Här är plattformen att få göra det kraftfullt och minnesvärt också.”

– Jonathan Hörnhagen & Johan Kovaniemi, chefsarrangörer

 

Stockholmsarrangörerna

I Stockholm hålls Rhetoric Slam den sista onsdagen varje månad på Restaurang Bauer på Götgatan. Huvudarrangörer är Hanna Lidström och Yasmina Suhonen.

Hanna Lidström

Hanna vill plugga till snickare, är politiskt aktiv och gillar att spela fotboll.

“Jag blev kär i konceptet redan första gången på plats. Jag hade verkligen längtat efter någonting där en får vara smart samtidigt som en har kul och dricker öl. Att under en enda kväll få höra så många människors historier, upplevelser och åsikter framförda på ett så snyggt sett är hur häftigt som helst.”

Yasmina Suhonen

Yasmina läser retorikkonsultprogrammet med inriktning opinionsbildning på Södertörns högskola och blev snabbt förtjust i Slam-konceptet. Här kunde hon kombinera sitt intresse för retorik med en grym social tillställning och få chansen att mingla med branschexperterna.

”Visst är man nervös varje gång man ställer sig på scen, men med publikens stöd och känslan av att ha lyckats övertyga och underhålla juryn är det en fantastisk känsla att få framföra sitt tal. Man lär sig också mycket om sig själv och sin talarroll genom att bara lyssna och låta sig inspireras av talarna.”

”Vi ser fram emot att få träffa alla supergrymma talare, jurymedlemmar och bästa publiken på Bauer!”

– Hanna Lidström & Yasmina Suhonen, huvudarrangörer

Göteborgsarrangörerna

I Göteborg arrangeras Rhetoric slam av Hanna Alexandersson och Linnea Gullholmer. Kvällarna hålls på Yaki-Da’s terrass under, när vädret tillåter, en stjärnklar himmel.


Hanna Alexandersson

Under dagarna jobbar Hanna på ett kontor och under nätterna dansar hon.

“Rhetoric slam är ett riktigt bra sätt att göra retorik roligt och tillgängligt för människor. Vi är så vana vid att tal ska vara stela och korrekta. Oftast förknippar man tal med bröllop, begravning eller politik. Men retorik är så mycket mer – retorik är att ta ett budskap, förpacka det riktigt snyggt och förmedla det till andra på ett sätt som gör publiken berörd. Och det är ju nice. Jag tror helt enkelt att Göteborg kommer bli lite skönare med Rhetoric slam.”

 

Linnea Gullholmer

Linnea läser språk vid Göteborgs universitet men längtar alltid efter att bestiga berg och springa maraton. Hon tycker det finns få saker som är så kul som att coacha talare till ett bra framträdande.

“Mitt första möte med Rhetoric slam var i Stockholm under tiden jag läste retorik på Södertörns högskola. Vi var två kompisar som trillade in en kväll men sista gångerna på hösten hade vi vuxit till ett stort gäng som gick dit tidigt för att få bord. Jag gillar verkligen hur roliga och avslappnade tävlingarna är, samtidigt som kvaliteten på talen och domarna verkligen är hög. Dessutom är Rhetoric slamkvällarna galet bra dejttillfällen. När jag flyttade till Göteborg i januari var jag fast besluten om att ta med mig Rhetoric slam till Västkusten. Det kan ju inte bli annat än bra.”

Välkomna till Rhetoric slam i Göteborg!